Monday 2 November 2009

Korėjiečių raštas, priešingai nei mano nemaža dalis nesusidūrusių su šia kalba, nėra sunkus. Hangeul sudaro 24 simboliai iš kurių 14 priebalsių ir 10 balsių.


Simboliai yra rūšiuojami į kvadratėlius ir skaitomi iš kairės į dešinę ir į apačią.

Pvz.: 한글 būtų skaitomas:
1 garsas - h,
2asis -a,
3asis - n,
4asis - g,
5asis - eu,
6asis - l.
Taigi gauname H+a+n+g+eu+l = Hangeul.Elementaru!

Žinoma yra niuansų apie kuriuos dabar nekalbėsiu (tarimas ir pan.) - neketinu kalbos mokyti ar pan, tiesiog noriu supažindinti su pagrindiniais jos elementais ir struktūra :) Jei kas yra užsidegęs mokytis ir nori daugiau informacijos, galit kreiptis į mane, pabandysiu padėti ir pasidalinsiu resursais, kuriuos turiu :) Tik deja tiems, kurie nemoka ir nesupranta anglų kalbos, vargiai ar galėsiu padėti, kadangi visa informacija kurią turiu (knygos, audio įrašai) - anglų kalba. Taigi dar vienas svarbus šios kalbos ir apskritai Korėjiečių kultūros bruožas - pagarba ir mandagumas. Taigi kreipdamiesi ir šnekėdami su vyresniu ar aukštesnį soc. statusą turinčiu žmogumi, naudotume skirtingą oficialumą nei kalbėdami su geru draugu. Elementariausias pavyzdys pasisveikinimas (labas):

안녕 - anyeong - neformalus, naudojamas tarp draugų
안녕하세요 - anyeonghasaeyo - formalesnis/neutralus variantas
안녕하십니까  - anyeonghashimnika - formalus variantas

 Taigi, kaip galėjote pastebėti, keičiama žodžio galūnė, priklausomai nuo norimo pavartoti oficialumo.
Na, o pabaigai (dėl įdomumo) keli "mirtinai" reikalingi žodžiai/frazės, kurie gali praversti viešint Korėjoje ^^ :

사랑해요 - saranghaeyo - aš tave myliu (neutrali forma),
소주 한병 주세요 - soju han pyong jusaeyo - vieną soju (Kor. alk. gėrimas) butelį prašau (jei norite alaus vietoj žodžio soju vartokite maekju) ^^
감사합니다 - kamsahamnida -  ačiū - (neutrali forma)

Iš tiesų apie šią kalbą būtų galima prirašyti daug daugiau, tačiau nesijaučiu pakankamai kompetentinga tą daryti. Be to kartais kai "įsivažiuoju" nebegaliu sustot. Štai kodėl, nekenčiu rašyt... Jau kai pagaunu pagreitį, stabdžiai sunkiai suveikia:)
P.s. Kaip jau minėjau prieš tai, jei yra kokių klausimų - klauskit, jei norit informacijos, pamokų ir t.t. - rašykit, pasidalinsiu. Pati prisimenu kiek vargau kol suradau tai, ko man reikėjo :) Na tai tiek šiam kartui :)

7 Comments:

  1. Anonymous said...
    kad sunki kalba tai tikrai,bet labai domiuosi sia kultura ir kalba.butu idomu suzinot kur ieskojai sios kalbos pamoku :)
    Deimante said...
    Dėl sunkumo galėčiau ginčytis. O dėl pamokų, informacijos nemažai internete, tačiau kaip minėjau - angliškai. Na jei nori konkrečiau - rašyk e-mail'ą :)
    Insa said...
    Hey! [Tave, jei ka, is AZ susiradau. ^^] Tai va, mane seniai jau Koreja domina. Ir baisiai noriu kalba ju ismokt. Taip pat ir ten nuvykt.. kadanores. Labai padetum jei pasakytum kur pamokas galima rast.. [Anglu kalba ne problema] ir erm kiek laiko trunka kol sklandziai ismoksti kalbet? Dekui~
    Deimante said...
    Dabar man sunku atgamint, bandziau surast is kur siunciaus pamokas, bet neberandu :S
    Na zodziu man labiausiai patikusios "korean 101" daug pamoku, su paaiskinimais ir netgi tekstais, taisyklem ir t.t. Pabandyk pasieskot per torrentus ar pan. Jei nepavyks surast, parasyk kada veliau, gal ka sugalvosiu :)
    O del ismokimo, na nezinau, reiktu kokiu metu intensyvaus mokymosi. Kadangi as tuos keturis menesius dura stumdziau tai nelabai ka ismokau :)
    Anonymous said...
    Mano idėjinis anglu kalbos mokytojas Steve Kaufmann taip pat mokosi korėjiečių kalbos.
    Beje jis sakė, kad japonu kalboj irgi labai daug visokių mandagumo atmainų.
    Deimante said...
    taip, japonu kalboje taip pat daug mandagumo formu :)
    Anonymous said...
    Oh, kokia esu tau dėkinga už šią temą, tikrai daug pagelbėjo, rudenį lankausi Pietų Korėjoje, tad norėjau pramokti kalbą. Labai dėkoju, ypač už alfabeto lentelę

Post a Comment